Flytta Windows från hårddisk till SSD-disk med ”systemavbildning”

Bakgrund:
Gammal Windows 7-dator som stått i förrådet många år ska återanvändas för installation av Linux. Windows ska behållas. Men hårddisken är troligen inte frisk (skadade sektorer), Windows och programkörningen går vääldigt långsamt.

Att göra:
Byta hårddisk (HDD) till SSD, med minst samma storlek som hårddisken, 500 GB.
Windows + övrigt innehåll ska kopieras till SSD-disken. Gamla hårddisken innehåller tre enheter: C, D och E (totalt ca 140 GB), Windows är på enhet C (ca 60 GB).

Förklaring: HDD=hard disk drive (hårddisk), SSD=solid state drive (ssd-minne eller -disk).


Steg 1:

Skapa en kopia av hela Windows inklusive startpartitionen.

Kör Windows egna program ”Systemavbildning” och ”Systemreparationsskiva”, finns i Kontrollpanelen under Säkerhetskopiering:

– Skapa en ”Systemavbildning” innehållande enhet C, till en extern usb-hårddisk.
Innan dess gjordes två misslyckade försök att även inkludera enhet D och E (dvs hela hårddiskens innehåll) i systemavbildningen, men då stannade programmet efter några minuter.

– Och skapa en startbar ”Systemreparationsskiva”, på en CD-skiva (kräver att man har en CD/DVD-brännare, det finns inbyggt i den gamla datorn).
Anm: här måste det vara en cd-skiva, det går inte att göra en startbar USB-sticka med detta gamla Windowsprogram.

Anm: innan Windows systemavbildning gjordes så provade jag image- och kloningsprogrammet Macrium Reflect, men det funkade inte, programmet ”kraschade” med blå skärm tio minuter in i image-kopieringen. Så det avinstallerades.


Steg 2:

Kopiera mapparna och filerna på enhet D och E till extern hårddisk, med Windows Utforskaren.


Steg 3:

Stoppa in cd-skivan ”Systemreparationsskiva” i cd-enheten om den inte redan är där (så slipper man det sedan).
Stäng av datorn, dra ur alla sladdar, öppna chassit. Koppla loss kablarna från den gamla hårddisken (som kan sitta kvar tills vidare), montera och koppla in SSD-disken (använd samma kablar som satt i gamla hårddisken).
Sätt ihop datorn och anslut sladdarna.

Anm: SSD-disken fästes med silvertejp eftersom monteringssats saknades, funkar bra men rekommenderas inte.


Steg 4:

Starta datorn och tryck tangent F12 (ev. upprepade gånger med nån sekunds mellanrum) när datorn befinner sig i bootsekvensen, dvs innan Windows börjat starta, så att bootmenyn visas. OBS på andra datorer kan det vara en annan tangent än F12.
Välj CD/DVD i bootmenyn. Då kommer datorn att starta från cd-skivan (istället för hårddisken).
På vissa datorer görs detta automatiskt om hårddisken inte är startbar.

I återställningsprogrammet som startar från cd-skivan, välj att återställa med systemavbildningen som skapades innan och som finns på externa hårddisken.

Det tog ca en halvtimma att överföra Windows till SSD-disken.

Återställningsprogrammet skapade enheterna C, D och E på SSD-disken, dvs samma som på gamla hårddisken, men D och E innehöll förstås inga mappar och filer eftersom jag tidigare valde att enbart återställa C.

När det var klart och datorn startade om igen så bootade den från (SSD-) disken, eftersom boot-ändringen till CD/DVD som gjordes tidigare med F12 bara var temporär, gällde bara en gång. (Om ändringen istället hade gjorts permanent så hade man behövt ändra tillbaka det).


Klart!

Nu körs den datorn med SSD-disken och är redo för installation av Linux (som ska ligga i en egen partition, så att man kan köra både Windows och Linux).

Windows och andra program går nu blixtsnabbt jämfört med tidigare. (Därför att SSD är snabbare än HDD förstås, men även därför att den gamla hårddisken var extremt långsam pga för många skadade sektorer).

Avslutningsvis återstår att kopiera innehållet i enhet D och E från den externa hårddisken (mha Windows Utforskaren), om man vill ha dom gamla filerna också.