Långsam radering av email i Thunderbird

I mailprogrammet Thunderbird (senaste versionen) tog det plötsligt lång tid att radera mail från Inkorgen, uppåt 5-10 sekunder efter att man tryckt delete.

Det verkar orsakats av antivirusprogrammet, i det här fallet ”Microsoft Security Essentials” i Windows 7.

LÖSNINGAR:

1. Antingen kan man vänta och hoppas att antivirustillverkaren åtgärdar problemet i kommande automatiska uppdateringar.
Eller så kan man eventuellt manuellt uppdatera antivirusprogrammets ”virus definitions” genom att trycka på Update-knappen i antivirusprogrammet. (I mitt fall stod att det var ”Up to date”, men det gick ändå att uppdatera).

2. Eller så kan man i antivirusprogrammets inställningar lägga in ett undantag (”excluded files and folders”) för t.ex. Thunderbirds trash-mapp (papperskorg), så att antivirusprogrammet inte kollar mail som kommer dit.
Sökvägen till Thunderbirds papperskorg kan t.ex. vara:

C:\Users\testuser\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\hd73yhd.default\Mail\Local Folders\Trash

Liten fontstorlek efter uppdatering av Thunderbird

Efter en uppdatering av Thunderbird mejlprogram hade fontstorleken minskats så att texten i mejlen var svårläst (på en bildskärm med hög upplösning), för mejl som är formaterade som ”plain text” (dvs inte html).

Mozilla (som skapat Thunderbird) har också flyttat/ändrat inställningarna för fonter.

LÖSNING (Thunderbird version 68, för Windows):

Meny Tools – Options – Display, flik Formatting, under ”Fonts & colors”, vid ”Default font”, välj ”Advanced”:

Öka storleken för Monospace (Courier New) till 16 eller vad som önskas (default var 13). Och eventuellt även för de andra fonterna (Proportional, Serif och Sans-serif).

Under ”Font control”, följande ska INTE va ikryssat:
– ”Use fixed width font for plain text messages”. (Om denna är ikryssad kommer mejl i Sent-mappen (”skickat”) att fortfarande ha liten fontstorlek…)
– ”Allow messages to use other fonts”.

Anm: vid ”Minimum font size” kan man också välja storlek (default är None), men det tycks fungera lite si och så… dvs det hjälper inte att ENBART sätta denna.


En bra idé kan vara att stänga av automatiska uppdateringar (för att slippa strul när man är upptagen med viktiga grejer):
Meny Tools – Options – Advanced, flik Update, där finns två alternativ, välj det som inte involverar automatisk uppdatering.

Vill man sedan vid nåt lämpligt tillfälle kontrollera om det finns nån uppdatering och uppdatera manuellt, så kan man i menyn välja Help – ”About”. Eller gå till Update-sidan ovan.


Ovanstående fontstrul gäller en specifik högupplöst skärm, på andra skärmar behövs kanske inte fontstorleken ökas.