Felutdelad post men INTE från PostNord

När du får massa felutdelade brev och paket i din postlåda så tänker du kanske att PostNord har klantat sig. Men, de kan vara oskyldiga som lamm. Det finns ett helt gäng med andra postoperatörer som också delar ut brev och paket… och som klantar sig.
Här är dom, 25 postoperatörer med tillstånd att bedriva postverksamhet:

B J Distribution, Ljungby
CityMail Sweden AB, Stockholm
Bring Mail Nordic AB, Hägersten
Georgsson Mail AB, Borås
Hall Media Logistik AB, Jönköping
Kiruna Mail AB, Kiruna
Lysekils Lokalpost, Lysekil
Mail Company Sweden AB, Visby
Mailworld Office AB, Stockholm
Mariestads Brev & Paketservice AB, Mariestad
Mediakonsult i Göteborg AB, Askim
Neovici AB, Lidingö
NiM Distribution i Skåne AB, Malmö
NWT Distribution AB, Karlstad
Point Logistik Gota Media AB, Kalmar
PostNord Group AB, Stockholm
Postmästaren i Hälsingland AB, Bollnäs
Pressens Morgontjänst KB, Stockholm
Prolog KB, Västerås
SDR Svensk Direktreklam AB, Uppsala
Sundsvalls Citypost AB, Sundsvall
Svensk Hemleverans HB, Norrköping
Svensk Hemleverans Norr AB, Luleå
Tidningstjänst AB, Stockholm
Västsvensk Tidningsdistribution AB, Göteborg

Listan finns här:
pts.se/sv/bransch/post/postoperatorer/


Så hur fan ska du veta vem som ideligen felutdelar brev och paket i din postlåda??
Det verkar inte finnas några regler för hur de olika postoperatörerna ska markera sina försändelser så att mottagarna lätt kan se vem det är som levererat posten.
Jag kontaktade PTS* (Post- och telestyrelsen), men de hade inte en susning, konstigt nog. (Eller kanske inte så konstigt, det är ju en myndighet).

Av egen erfarenhet av att motta massa felutdelad post under en längre tid, så har jag lärt mej följande:

– Om brevet eller paketet har frimärken eller/och om det är stämplat PostNord nånstans på kuvertet, då är det sannolikt PostNord som delat ut det.

– I annat fall: om det har en sifferkod och några bokstäver* stämplat eller tryckt, längs kuvertets kant eller intill mottagarens adress (kan vara knepigt att se om det är fönsterkuvert), så kan det vara bokstäver ur postoperatörens namn, se listan ovan. Eller så finns det bara en sifferkod.

Oavsett vilket  så kan du kolla i listan ovan vilka postoperatörer som har sitt huvudkontor i eller närmast din bostadsort, leta upp deras kontaktuppgifter, och fråga om det är dom som har levererat försändelsen med de bokstäverna eller den koden som finns på försändelsen. Så att dom kan sparka brevbäraren som ständigt bär ut fel, eller så att de skärper sina rutiner och är snälla mot brevbäraren.
Ett annat alternativ för att hitta postoperatören är att kontakta någon av avsändarna på de felutdelade försändelserna och fråga vilken postoperatör de anlitar.

Om det inte blir bättre efter flera påstötningar, kontakta PTS och meddela att den postoperatören missköter sitt uppdrag.



Ett tips INNAN du börjar klaga hos postoperatören, är att kolla så att adressuppgifterna på din postlåda är korrekta och väl synliga för brevbäraren. (Det är t.ex. helkorkat med namn och adress ovanpå locket, särskilt på vintern när det snöat).



Vad man kan göra med felutdelade brev och paket:
postnord.se/kundservice-faq/g353-jag-har-fatt-nagon-annans-post

Dvs du kan själv leta upp mottagarens postlåda och lägga posten där, dvs agera brevbärare.
Felutdelade brev kan också läggas i nån av PostNords brevlådor ute på stan (även brev som inte delats ut av PostNord). Och felutdelade paket kan lämnas in hos närmsta postombud (utan kostnad).

Eller så kan man vidarebefordra (bära) den felutdelade posten till närmsta soptunna tillsammans med all reklam… men det är ganska styggt mot de rätta mottagarna som inte får sin post.




* PTS: en myndighet ”som bevakar postverksamheten i Sverige”, och ”utfärdar tillstånd för landets postoperatörer och kontrollerar att PostNord och andra operatörer följer villkoren i dessa tillstånd.”

* …bokstäver: gäller inte ”PP” som ibland finns i kuvertets övre högra hörn och som betyder att portot är betalt (porto payé).

Strulet hos Telia som avslöjas är bara toppen av isberget

Strulet med Telia fortsätter… För mej har det nu pågått över ett halvår, sedan våren 2019 (se tidigare inlägg).
Många har råkat ut för Telias problem, se exempel längre ner.

BARA TOPPEN AV ISBERGET SYNS

Omdömen hos Trustpilot.

De missnöjda kunder man ser hos exempelvis bedömningssajten trustpilot.com är sannolikt bara toppen av isberget. Dvs många som har problem med Telia håller tyst, de skriver inte hos Trustpilot eller liknande.

Här är några exempel från Trustpilot med citat från missnöjda kunder som råkat ut för liknande telia-strul som jag:

Har lagt ner åtskilliga timmar för att få rättat en felaktig faktura Telia skickat ut. Den ena vet inte vad den andre gör/gjort och jag blir placerad i kö efter kö för att försöka ordna Telias misstag.
Tror på riktigt de arbetar enligt en utmattningsprincip. Kunder skall inte orka driva sina ärenden helt enkelt. Hade jag inte varit hemma i karantän nu pga corvid-19 hade jag aldrig haft tid med detta.
Vill ni ha bra kundservice? Välj INTE Telia.
:
Blivit kopplad, nya köer, kopplad, nya köer. Chatten kunde inte hjälpa mig, kopplade mig till en ny chatt som sade att även där var fel och bad mig ringa kundtjänst = ny kö.
:
Inte skall man behöva jaga er på twitter och facebook för att kunna få den krediteringen på fakturan ni sagt att man skall få.”

– ”Är verkligen missnöjd! Vill varna för det här företaget. Det blir fel på fel med såväl nya uppkopplingar, avslutande av tjänster som fakturor.”

– ”Vad håller Telia på med?? Vill ni inte ha kvar era kunder?? Har ringt flera gånger och suttit i timmar i telefonkö till kundtjänst ang en faktura som är fel månad efter månad. Blivit lovad att den ska korrigeras och att jag ska få pengar tillbaka men ingenting händer! Såg nu på Mina sidor att även nästa räkning är fel, fortfarande ingen utlovad korrigering! Sluta att säga att er telefonkö varit lång ”sista tiden” för så här har det varit länge, länge nu! Så respektlöst mot era kunder och mot vår tid! Sitta i timmar i kö och ibland tom bli bortkopplad!! Anställ mer folk för ni är ju uppenbart underbemannade!! Jag har alltid haft Telia och varit supernöjd men nu vet jag inte vad ni håller på med, mer än att ni rent ut sagt pissar på era kunder! Skäms på er alla i ledningen som försämrat allting så här!”

– ”Värsta operatören jag någonsin haft. Kommer ALDRIG ha Telia igen och hatar dem av hela mitt hjärta. De är lögnare och luras på pengar.”

– ”Försökt få tillbaka pengar i ett halvår efter uppsägning. Går knappt hitta info på hemsidan eller mina sidor. Hänvisas till en värdelös chatbot utan svar. Hänvisas till ett formulär som efter ifyllandet bara visar ett felmeddelande. Skickar i ett annat formulär, inget svar på en vecka. Ringer till kundtjänst – 30 minuter kö – de kan inte hjälpa mig, hänvisar till reskontra. Där är kön 1,5h.
J*vla sk*tföretag”

– ”Så uselt bemötande. […] Sa upp bredbandet på stående fot. Aldrig mer Telia för oss.

Min far bad att få överta famlijens abonnemang, då hans bortgångne fru stått på abonnemanget i över 60 år. Det blev 18 månaders h-vete med överlåtelser, kreditupplysningar, hot om indrivning och ingen empati att min far är 86år och ingen Internet-person. Telia erbjöd persionärsrabatter, men den rabatten slukades tre gånger av fakturaavgifter genom mängden av alla delfakturor med avi-avgifter. Telia skickade dessutom gratistelefoner till honom. Tips: ta aldrig emot gratistelefoner. Tacka hellre nej. Vi fick genomlida inkassokrav, hot om kronofogde eller krav på nya abonnemang, vi inte bett om. Aldrig mer Telia, då både jag och min far sagt upp abonnemangen efter 60 respektive 35 år som trogna kunder.

– ”Två timmar i telefonkö för att komma från plats 43 till 26. Därefter bröts samtalet och jag tvingades ringa igen. Inte nära att komma fram och denna totala respektlöshet för kunders tid är bara rent ut sagt snuskig. Sorgligt dåligt skött bolag!”

– ”Oändliga telefonköer och ingen som tar ansvar. Har nu suttit i telefonkö i åtskilliga timmar och även provat chatten för att få Telia att genomföra en återbetalning som skulle gjorts för en dryg månad sedan. Ingen som tar ansvar för frågan utan blir istället bollad runt till nya instanser med tillhörande oöndliga köer. USEL ”kundservice””

– ”Kan ett företag behandla en ”gammal” kund sämre? […] Jag har redan suttit i Telias oändliga kundtjänstköer flera gånger denna sommar och nu är det alltså bara att börja om igen! Dåligt. Dåligt. Värdelöst! Jag är fruktansvärt besviken på bemötande och hantering av mitt ärende under de här månaderna som gått, och att jag nu anses vara skyldig det här företaget pengar är för otroligt ledsamt helt enkelt. Jag känner mig helt sänkt.

– ”Kundtjänst, vilket skämt! Satt i kö i 55min, när jag kom fram så såg operatören mina kreditfakturor och att jag skulle få pengar tillbaka, men sa plötsligt jag kopplar dig till faktura avdelningen och tryckte bort mig, på faktura avdelningen tutade det bara i luren….Är det så ni gör för att slippa betala ut era felaktiga fakturor??? Så otroligt dålig service!!!!”

– ”Sa upp vårat abonnemang för bredband, de skickade ändå en faktura till oss för nästa period. Ringde upp dem och de sa åt oss att slänga fakturan, den behövs inte betalas. Senare får vi ändå en påminnelse med påminnelseavgift tillagd. Vi var tvungna att betala denna för att sedan få det återbetalt..? Nu fick vi återbetalningen, men de ger inte tillbaka påminnelseavgiften. Vilket skämt, de stjäl pengar av oss från en faktura som vi aldrig skulle ha behövt betala från början…”

– ”Anledningen till att jag alls skrivit här är just oförmågan att reda ut och kommunicera problem med mig eller kunder i allmänhet, om jag inte är särbehandlad.
Har fått Fb-kontot kapat och avstår hellre Fb. Vore bättre om ni hade acceptabla telefonköer. Är de till för att kunder ska undvika ta kontakt med er? Ni skulle alternativ kunna gå igenom ert system, kolla dubbla inbetalningar som vid tidigare ärenden och ta personlig kontakt på eget initiativ.”

– ”Kommer så fort möjlighet ges att säga upp mina abonnemang hos Telia. […]”

– ”Så långt under all kritik att det nått helvetets 9e lager. […] Jag har kollat på min telefonhistorik och har räknat ut att jag har suttit i telefon i sammanlagt 12 timmar (varav säkert 8-10 timmar bara har varit väntetid) angående något så lätt och smidigt som en adressändring och flytt. I skrivande stund har jag fortfarande inte fått mitt abonnemang hävt och ingen återbetalning har skett. Jag har blivit informerad om att ”vi jobbar på det”. Jag skulle inte rekommendera Telia till min värsta fiende.


Exemplen ovan är från perioden mars 2019 till april 2020.
Det är alltså inga ”tillfälliga” problem, som det påstås felaktigt av telias personal.

Källa:
https://se.trustpilot.com/…
(toppen av isberget)


I ett av citaten ovan talas om ”Fb-kontot”, det avser Facebook. Det handlar om att Telia ofta svarar hos Trustpilot att kunderna kan kontakta Telia på Facebook, vilket egentligen är nonchalant (istället för att åtgärda de egentliga supportproblemen hos Telia).
I fallet ovan som citeras svarade Telia att kunden kan kontakta Facebook, trots att kunden nyss hade skrivit att h*n inte vill/kan använda Facebook.

Telias Facebook är ingen officiell kontakt till Telias support, den finns inte medtagen i kontaktuppgifterna på Telias webbplats.
Det egentliga syftet med Telias ständiga hänvisningar (hos Trustpilot) till Facebook verkar vara mer av terapeutisk art, och att försöka ge läsarna en falskt positiv bild av Telia.

Telia-strul

Förra sommaren (2019) avslutade jag samtliga abonnemang hos Telia, efter längre tids tekniska och administrativa problem, i kombination med usel support med extremt långa väntetider och okunnig personal. (Hade dessförinnan varit nöjd kund där i många år).

Fyra månader senare (januari 2020) har de ännu inte återbetalat överskjutande belopp (ca tusen kronor). Trots flera telefonkontakter förra året, med långa väntetider, där deras ekonomiavdelning vid flera tillfällen uppgav att återbetalning ska ske ”inom några veckor”.

Telefon är enda sättet att nå ekonomiavdelningen, om man lyckas komma fram. Ingen mejladress. Deras chatt hänvisar till telefon, som uppges vara ”enda ingången”. Telia har också ett kontaktformulär, men hittills har ingen svarat där.

Hos trustpilot .com har Telia betyget ”Mycket dålig” (baserat på 852 omdömen, se skärmbild ovan från 21/1 2020). På Trustpilots sida hånar Telia sina kunder genom att svara att de kan kontakta Telias facebook eller twitter. När Telia istället borde åtgärda problemen med supporten och inkompetensen. Mycket nonchalant, dessutom har inte alla kunder Facebook osv och vill kanske inte bli medlemmar där.

Härligt att man inte är teliakund längre. Nu återstår att se vilka mer åtgärder som kan vidtas för att få tillbaka pengarna de är skyldiga. Kanske ska man numera betrakta Telia även som tjuvar.

Komplettering, 19 april 2020:
jag har nu gett upp försöken att få tillbaka pengarna som Telia skulle ha återbetalat i september 2019.

Strax efter att jag sagt upp allt hos Telia under sommaren (2019) kom två fakturor som Telia ville att jag skulle betala och sedan skulle de återbetala överskjutande belopp. Det skulle bli enklare, sa dom, istället för att makulera fakturorna och skicka nya.
Så jag betalade… men återbetalningen uteblev.

Jag ringde dom i början på september, och oktober, och november 2019, med låånga väntetider varje gång, och varje gång sa de att återbetalning skulle ske i mitten på månaden. Ingen återbetalning skedde.
Jag försökte även nå fram till dom med Telias kontaktformulär på deras webbplats. De svarade aldrig.

Jag ringde igen i februari 2020 (efter många försök att överhuvudtaget komma fram). Då återbetalades en del av beloppet efter ett par dagar till mitt bankkonto, via bankens återbetalningsregister…
MEN av okänd anledning kunde inte hela beloppet återbetalas via bankens återbetalningsregister, så kvarvarande belopp skulle sättas in direkt på mitt bankkonto. Telias personal efterfrågade och fick mitt bankkonto- och clearingnummer, och lovade att pengarna skulle sättas in omgående.

Men den betalningen kom inte. Så två veckor senare ringde jag Telia igen (mars 2020). Då uppgavs att betalningen istället, av okänd anledning, hade skickats med en (pappers-) avi.
Men avin hade inte kommit. Troligen har Telia inte skickat avin. (Att Telia inte skickat avin är mycket mer sannolikt än att posten skulle ha slarvat bort den, med tanke på Telias groteskt omfattande strulhistorik).
Beskedet från Telia blev att jag skulle vänta två månader tills avins giltighetstid gått ut, och sedan ringa Telia igen…

Men nu är det nog. Efter totalt över ett års strul med Telia så kan vi konstatera att Telia är ett grovt misskött företag. De borde få näringsförbud, och låsas in på närmsta anstalt.

Den slutsatsen kan man dra efter mina och bekantas erfarenheter, samt efter att ha läst hundratals liknande beskrivningar från andra Teliakunder, hos bedömningssajten Trustpilot.

Se även ”Strulet hos Telia som avslöjas är bara toppen av isberget”.

ENIAC – Datorstrul på 1940-talet

ENIAC var en av de första elektroniska, digitala datorerna. Den vägde 27 ton och krävde en golvyta på 167 kvadratmeter. Datorn bestod av ca 18.000 elektronrör (”radiorör”), 6.000 strömbrytare, 70.000 resistorer, 10.000 kondensatorer och 1.500 reläer. Den byggdes åren 1943-1946.

ENIAC kunde utföra femtusen additioner per sekund, vilket var väldigt långsamt jämfört med dagens små persondatorer som kan göra flera miljoner.

ENIAC kunde inte lagra program i minne som dagens datorer. När ett ”program” skulle köras programmerades datorn genom att koppla om sladdar och sätta strömbrytare, som med en gammal telefonväxel, vilket kunde ta flera dagar:

ENIAC var mycket omständlig att programmera från en uppgift till en annan. När den skulle göra väderprognoser för 24 timmar tog det nästan 24 timmar att ta fram prognosen. ENIAC användes mest för militära, tekniska och vetenskapliga beräkningar.

ENIAC var väldigt effektkrävande, elektronrör och andra delar gick sönder flera gånger i veckan och måste bytas ut:

ENIAC står för ”Electronic Numerical Integrator And Computer”. Den började utvecklas i juli 1943 av amerikanerna Presper Eckert och John Mauchly, och blev klar 1946. Syftet med projektet var att snabbt kunna göra beräkningar av militär natur, däribland väderprognoser och analyser av projektilbanor. Till skillnad från alla moderna datorer räknade ENIAC inte med binära tal, utan med basen 10.

ENIAC ansågs länge, i konkurrens med Howard Aikens Mark I (1944), som den första datorn, men numera räknas tysklands Konrad Zuses Z3 från 1941 som först. Z3 bestod av reläer (långsammare) istället för elektronrör. ENIAC var mycket snabbare än Mark I och Z3 som var uppbyggda med reläer.

Den engelska datorn Colossus, som byggdes 1943-45, anses varit den första helt elektroniska, digitala datorn (med elektronrör), den programmerades på liknande sätt som ENIAC (kablar och strömbrytare). Colossus användes under andra världskriget för att knäcka tyskarnas krypterade meddelanden.

Enkel ljuddämpare (kåpa) för stationär dator

Högljudd dator? Om ljudet orsakas av utblåset från fläkten på baksidan, och om fläkten inte är defekt så att den behöver bytas, då kan det lösas med en enkel, halvöppen kåpa som dämpar ljudet avsevärt. Det behövs bara några spånskivor, som en brädgård kan såga till.

Bild, snett framifrån (kåpan placerad över datorn):

Kåpan har ingen botten, så den är lätt att lyfta bort eller dra undan.

Bild, snett underifrån:

Bild, snett bakifrån:

Under bakstycket är en glipa på två cm där kablarna dras.

Bild, snett bakifrån, med aningen uppfällt bakstycke:

Ifall datorn blir för varm så kan bakstycket fällas ut. Bakstycket kan fällas ända upp.
Men om det inte är extremt varmt i rummet så blir det knappast några problem med bakstycket helt stängt. (Datorns temperatur kan kollas med t.ex. programmet HWinfo (för Windows), eller ev. i datorns BIOS).

Om datorchassit står på gummifötter så cirkulerar det luft även under datorn.

Material: 22 mm spånskiva. Två sidor, en topp, ett bakstycke. Kostnad för material (spånskivor, åtta långa skruvar, ett kantgångjärn för bakstycket) och sågningen kan bli några hundralappar.

Tips: för sågningen, anlita en brädgård eller träfirma (som säljer byggnadsmaterial) som debiterar endast det material du behöver, så att du slipper betala för en hel trekvadratmeters byggskiva.

Förborra lite innan skruvandet så att skivorna inte spricker.
Vill man göra kåpan stabilare kan några vinkeljärn monteras på insidan. Alternativt att man skruvar fast bakstycket. Men så länge kåpan inte belastas och ingen försöker sitta på den så behövs ingen förstärkning.

Om Hejdu.se

Denna blogg handlar om egna erfarenheter av strul och problem med datorer, IT och teknik i allmänhet.
Innehåller en del tips och lösningar.

Bloggen används som ett privat kladdblock för egen nytta och kom-i-håg, men är öppen för alla att läsa. (Men det går inte att skriva kommentarer).
Uppdateras ibland, till o från, nån gång, då o då, mer eller mindre sällan eller ofta.

Vill du kontakta mej, tryck här.

/Zeb