USB-minne visas inte i Windows Utforskaren

Om ett USB-minne eller en USB-sticka (som du satt i datorns USB-uttag) inte visas i Windows filhanterare Utforskaren, så kan det bero på att USB-minnet har använts och formaterats på en annan enhet (t.ex. i en TV) vars filsystem inte stöds av Windows.
Då behöver USB-minnet formateras igen för att kunna användas i Windows. Hur gör man det när USB-minnet inte är tillgängligt i Utforskaren?

LÖSNING:
Öppna Windowsprogrammet Diskhantering. Om det USB-minnet visas där så går det troligen att fixa. (Hur man öppnar Diskhantering visas längst ner i detta inlägg).
Anm: när man fixar detta så raderas alla eventuella filer som finns på det USB-minnet.

Sammanfattning, att göra i Windows Diskhantering:

1. Ta bort det USB-minnets volym(er) / partition(er).
2. Skapa en ny volym i det USB-minnet.
3. Formatera den volymen.
Klart!

Mer detaljerat:

I Diskhantering, ta bort USB-minnets volym eller partition genom att högerklicka på den och välj ”Ta bort volym”.
(Var försiktig, rör inte de andra diskarna som visas i Diskhantering, det är din hårddisk m.m. och de vill du nog inte ta bort eller formatera).
Om det finns fler volymer/partitioner i det USB-minnet så ta bort dom också.

Efteråt visas ”Inte allokerat” för det USB-minnet.

Skapa en ny volym i det USB-minnet. Högerklicka på USB-minnets fält ”Inte allokerat”, välj ”Ny enkel volym…”, då öppnas en guide, tryck ”Nästa” flera gånger (låt ev. de förvalda värdena vara kvar för storlek MB och för Tilldela enhetsbeteckning)…

…Vid ”formatera” i guiden, välj önskat filsystem om det går, men om det bara finns NTFS som alternativ så är det ok.
(Anm: efter formateringen visades ”Du har inte rättigheter att formatera”, men den hade formaterats ändå så det var inga problem).


Vill man sedan formatera det USB-minnet med nåt annat filsystem än NTFS så kan det göras i Utforskaren där det USB-minnet nu är synligt:
– i Windows Utforskaren, högerklicka på USB-minnets enhet, välj ”Formatera…”, då öppnas ett litet fönster, välj önskat filsystem (t.ex. ”FAT32”, ”exFAT” eller annat, vilka alternativ som finns beror på USB-minnet).

Ovanstående gäller både Windows 7 och 10.


Diskhantering kan öppnas så här, i Windows 7 och 10:

Kontrollpanelen – System och säkerhet – Skapa och formatera hårddiskpartitioner (under Administrationsverktyg).
ELLER i Windows Start – välj ”Kör…”, skriv diskmgmt.msc och tryck ok.

I Windows 10 kan man även högerklicka på Start och välja Diskhantering.

Långsam radering av email i Thunderbird

I mailprogrammet Thunderbird (senaste versionen) tog det plötsligt lång tid att radera mail från Inkorgen, uppåt 5-10 sekunder efter att man tryckt delete.

Det verkar orsakats av antivirusprogrammet, i det här fallet ”Microsoft Security Essentials” i Windows 7.

LÖSNINGAR:

1. Antingen kan man vänta och hoppas att antivirustillverkaren åtgärdar problemet i kommande automatiska uppdateringar.
Eller så kan man eventuellt manuellt uppdatera antivirusprogrammets ”virus definitions” genom att trycka på Update-knappen i antivirusprogrammet. (I mitt fall stod att det var ”Up to date”, men det gick ändå att uppdatera).

2. Eller så kan man i antivirusprogrammets inställningar lägga in ett undantag (”excluded files and folders”) för t.ex. Thunderbirds trash-mapp (papperskorg), så att antivirusprogrammet inte kollar mail som kommer dit.
Sökvägen till Thunderbirds papperskorg kan t.ex. vara:

C:\Users\testuser\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\hd73yhd.default\Mail\Local Folders\Trash

Se webbsidors källkod i iPad/iPhone

Här ä nåt för kodnördar.

På iPad och iPhone med Apples webbläsare ”Safari” saknas möjligheten att se en webbsidas källkod eller HTML-kod (bildexempel ovan). För att göra det kan man skaffa en app som visar källkod, det finns några mer eller mindre bra sådana (sök t.ex. ”view source code” i App Store).

ELLER så kan man göra så här istället:

Bokmärk en valfri webbsida, vilken som helst.
Ändra/Redigera sedan det bokmärket enligt följande:

– Ändra bokmärkesrubriken till ”Visa källkoden” eller liknande.

– Ta bort webbadressen (under bokmärkesrubriken), och kopiera och klistra in följande javascriptkod (kolla så att även det avslutande semikolonet ; följer med):

javascript:(function()%7Bvar%20a=window.open(%22about:blank%22).document;a.write(%22%3C!DOCTYPE%20html%3E%3Chtml%3E%3Chead%3E%3Ctitle%3ESource%20of%20%22+location.href+'%3C/title%3E%3Cmeta%20name=%22viewport%22%20content=%22width=device-width%22%20/%3E%3C/head%3E%3Cbody%3E%3C/body%3E%3C/html%3E');a.close();var%20b=a.body.appendChild(a.createElement(%22pre%22));b.style.overflow=%22auto%22;b.style.whiteSpace=%22pre-wrap%22;b.appendChild(a.createTextNode(document.documentElement.outerHTML))%7D)();

– Spara bokmärket (välj ”Klar” e.dyl).

Klart!

När man sedan vill se källkoden på en webbsida man besöker, så trycker man på bokmärket ”Visa källkoden” (eller vad man döpte det till). Då öppnas ett nytt fönster som visar den webbsidans källkod (html-kod).


Begränsning: taggen <DOCTYPE> visas inte. Men det gör den inte heller i flera av de appar som visar källkod.

Men <HTML> taggen visas, eftersom ovanstående är en något förbättrad javascriptkod än den äldre javascriptkod man kan hitta lite varstans på webben. (Den gamla visar varken html- eller doctype-taggen).


Den källkod som visas lär vara så som den ser ut i webbläsaren för tillfället. Dvs inte garanterat exakt som den är skriven i webbsidan som ligger på servern.


Testat med webbläsare Safari i iPad med operativsystemet iPadOS 13.

Startförsök: tio år gamla iPad 1 och iPad 2

Kollade om det gick att använda några gamla iPad surfplattor som legat på hyllan i uppåt tio år. Här är resultatet (kortare version finns längst ner).

iPad 2:

Tryckte in laddkontakten (30-pin) i iPaden, lirkade lite, inget hände, drog ut kontakten, släppte en droppe olja i kontakten, in med den igen. Ok.
När den laddat klart några timmar senare:
försökte surfa, många sajter gick inte att nå. Apples browser Safari visade meddelandet:
”Safari kan inte öppna sidan eftersom en säker anslutning till servern inte kunde upprättas”.
Det beror på att operativsystemet iOS 5 inte stöder dagens sajter med (TLS-) kryptering. (Dvs sajter som har https i sin url-adress, istället för http).

Uppgraderade iOS till 8.4.1, i iPads inställningar (behövde inte ansluta till dator och iTunes). Högre än till version 8 gick inte att uppgradera där.

Provade att surfa, men några enstaka sajter gick fortfarande inte att nå (pga kryptering).

Kopplade iPad till datorns usb och anslöt till Appleprogrammet iTunes. Då gick det att uppgradera iOS till version 9.3.5.

En del appar som användes tidigare funkar förstås inte längre.
Men det funkar att surfa.
Så man kan i alla fall använda denna iPad 2 som… just det: surfplatta.


iPad 1:

Med iPad 1 gick det inte lika bra.
Tryckte in laddkontakten (30-pin) i iPaden, den gick igång, Apple-loggan visades. MEN, efter tio sekunder startade den om… och efter tio sekunder startade den om igen… och så vidare. Dvs den hamnade i nån slags loop. Har testat med två iPad 1, båda loopar.

Provade några olika förslag på lösningar, t.ex. från Apples diskussionsforum:
discussions.apple.com/thread/6082856 (men det tycks gälla iPad 2).
Metoderna var t.ex. att låta den ladda (loopa) över natten (med original-laddaren). Försöka göra ”recovery” (med dator och iTunes). Placera plattan avstängd i frysen för att utnyttja temperaturspärren (som visade sej inte finnas i iPad 1). Avbryta loopen mha knapparna upprepade gånger i tio minuter så att batteriet laddas en aning.
Men ingen av de metoderna fick igång iPad 1.


RESULTAT:

– iPad 2 (köpt 2011):
går att använda för att surfa, efter uppgradering av iOS. Mejlen funkar också.

– iPad 1 (köpt 2010, strax efter Apples lansering av iPad):
gick inte att ladda.
Det är nog lika bra eftersom iPad 1 inte verkar klara högre iOS än version 5. Dvs då går det knappt att surfa, eftersom många sajter idag kräver stöd för en viss nivå av kryptering.

Strulet hos Telia som avslöjas är bara toppen av isberget

Strulet med Telia fortsätter… För mej har det nu pågått över ett halvår, sedan våren 2019 (se tidigare inlägg).
Många har råkat ut för Telias problem, se exempel längre ner.

BARA TOPPEN AV ISBERGET SYNS

Omdömen hos Trustpilot.

De missnöjda kunder man ser hos exempelvis bedömningssajten trustpilot.com är sannolikt bara toppen av isberget. Dvs många som har problem med Telia håller tyst, de skriver inte hos Trustpilot eller liknande.

Här är några exempel från Trustpilot med citat från missnöjda kunder som råkat ut för liknande telia-strul som jag:

Har lagt ner åtskilliga timmar för att få rättat en felaktig faktura Telia skickat ut. Den ena vet inte vad den andre gör/gjort och jag blir placerad i kö efter kö för att försöka ordna Telias misstag.
Tror på riktigt de arbetar enligt en utmattningsprincip. Kunder skall inte orka driva sina ärenden helt enkelt. Hade jag inte varit hemma i karantän nu pga corvid-19 hade jag aldrig haft tid med detta.
Vill ni ha bra kundservice? Välj INTE Telia.
:
Blivit kopplad, nya köer, kopplad, nya köer. Chatten kunde inte hjälpa mig, kopplade mig till en ny chatt som sade att även där var fel och bad mig ringa kundtjänst = ny kö.
:
Inte skall man behöva jaga er på twitter och facebook för att kunna få den krediteringen på fakturan ni sagt att man skall få.”

– ”Är verkligen missnöjd! Vill varna för det här företaget. Det blir fel på fel med såväl nya uppkopplingar, avslutande av tjänster som fakturor.”

– ”Vad håller Telia på med?? Vill ni inte ha kvar era kunder?? Har ringt flera gånger och suttit i timmar i telefonkö till kundtjänst ang en faktura som är fel månad efter månad. Blivit lovad att den ska korrigeras och att jag ska få pengar tillbaka men ingenting händer! Såg nu på Mina sidor att även nästa räkning är fel, fortfarande ingen utlovad korrigering! Sluta att säga att er telefonkö varit lång ”sista tiden” för så här har det varit länge, länge nu! Så respektlöst mot era kunder och mot vår tid! Sitta i timmar i kö och ibland tom bli bortkopplad!! Anställ mer folk för ni är ju uppenbart underbemannade!! Jag har alltid haft Telia och varit supernöjd men nu vet jag inte vad ni håller på med, mer än att ni rent ut sagt pissar på era kunder! Skäms på er alla i ledningen som försämrat allting så här!”

– ”Värsta operatören jag någonsin haft. Kommer ALDRIG ha Telia igen och hatar dem av hela mitt hjärta. De är lögnare och luras på pengar.”

– ”Försökt få tillbaka pengar i ett halvår efter uppsägning. Går knappt hitta info på hemsidan eller mina sidor. Hänvisas till en värdelös chatbot utan svar. Hänvisas till ett formulär som efter ifyllandet bara visar ett felmeddelande. Skickar i ett annat formulär, inget svar på en vecka. Ringer till kundtjänst – 30 minuter kö – de kan inte hjälpa mig, hänvisar till reskontra. Där är kön 1,5h.
J*vla sk*tföretag”

– ”Så uselt bemötande. […] Sa upp bredbandet på stående fot. Aldrig mer Telia för oss.

Min far bad att få överta famlijens abonnemang, då hans bortgångne fru stått på abonnemanget i över 60 år. Det blev 18 månaders h-vete med överlåtelser, kreditupplysningar, hot om indrivning och ingen empati att min far är 86år och ingen Internet-person. Telia erbjöd persionärsrabatter, men den rabatten slukades tre gånger av fakturaavgifter genom mängden av alla delfakturor med avi-avgifter. Telia skickade dessutom gratistelefoner till honom. Tips: ta aldrig emot gratistelefoner. Tacka hellre nej. Vi fick genomlida inkassokrav, hot om kronofogde eller krav på nya abonnemang, vi inte bett om. Aldrig mer Telia, då både jag och min far sagt upp abonnemangen efter 60 respektive 35 år som trogna kunder.

– ”Två timmar i telefonkö för att komma från plats 43 till 26. Därefter bröts samtalet och jag tvingades ringa igen. Inte nära att komma fram och denna totala respektlöshet för kunders tid är bara rent ut sagt snuskig. Sorgligt dåligt skött bolag!”

– ”Oändliga telefonköer och ingen som tar ansvar. Har nu suttit i telefonkö i åtskilliga timmar och även provat chatten för att få Telia att genomföra en återbetalning som skulle gjorts för en dryg månad sedan. Ingen som tar ansvar för frågan utan blir istället bollad runt till nya instanser med tillhörande oöndliga köer. USEL ”kundservice””

– ”Kan ett företag behandla en ”gammal” kund sämre? […] Jag har redan suttit i Telias oändliga kundtjänstköer flera gånger denna sommar och nu är det alltså bara att börja om igen! Dåligt. Dåligt. Värdelöst! Jag är fruktansvärt besviken på bemötande och hantering av mitt ärende under de här månaderna som gått, och att jag nu anses vara skyldig det här företaget pengar är för otroligt ledsamt helt enkelt. Jag känner mig helt sänkt.

– ”Kundtjänst, vilket skämt! Satt i kö i 55min, när jag kom fram så såg operatören mina kreditfakturor och att jag skulle få pengar tillbaka, men sa plötsligt jag kopplar dig till faktura avdelningen och tryckte bort mig, på faktura avdelningen tutade det bara i luren….Är det så ni gör för att slippa betala ut era felaktiga fakturor??? Så otroligt dålig service!!!!”

– ”Sa upp vårat abonnemang för bredband, de skickade ändå en faktura till oss för nästa period. Ringde upp dem och de sa åt oss att slänga fakturan, den behövs inte betalas. Senare får vi ändå en påminnelse med påminnelseavgift tillagd. Vi var tvungna att betala denna för att sedan få det återbetalt..? Nu fick vi återbetalningen, men de ger inte tillbaka påminnelseavgiften. Vilket skämt, de stjäl pengar av oss från en faktura som vi aldrig skulle ha behövt betala från början…”

– ”Anledningen till att jag alls skrivit här är just oförmågan att reda ut och kommunicera problem med mig eller kunder i allmänhet, om jag inte är särbehandlad.
Har fått Fb-kontot kapat och avstår hellre Fb. Vore bättre om ni hade acceptabla telefonköer. Är de till för att kunder ska undvika ta kontakt med er? Ni skulle alternativ kunna gå igenom ert system, kolla dubbla inbetalningar som vid tidigare ärenden och ta personlig kontakt på eget initiativ.”

– ”Kommer så fort möjlighet ges att säga upp mina abonnemang hos Telia. […]”

– ”Så långt under all kritik att det nått helvetets 9e lager. […] Jag har kollat på min telefonhistorik och har räknat ut att jag har suttit i telefon i sammanlagt 12 timmar (varav säkert 8-10 timmar bara har varit väntetid) angående något så lätt och smidigt som en adressändring och flytt. I skrivande stund har jag fortfarande inte fått mitt abonnemang hävt och ingen återbetalning har skett. Jag har blivit informerad om att ”vi jobbar på det”. Jag skulle inte rekommendera Telia till min värsta fiende.


Exemplen ovan är från perioden mars 2019 till april 2020.
Det är alltså inga ”tillfälliga” problem, som det påstås felaktigt av telias personal.

Källa:
https://se.trustpilot.com/…
(toppen av isberget)


I ett av citaten ovan talas om ”Fb-kontot”, det avser Facebook. Det handlar om att Telia ofta svarar hos Trustpilot att kunderna kan kontakta Telia på Facebook, vilket egentligen är nonchalant (istället för att åtgärda de egentliga supportproblemen hos Telia).
I fallet ovan som citeras svarade Telia att kunden kan kontakta Facebook, trots att kunden nyss hade skrivit att h*n inte vill/kan använda Facebook.

Telias Facebook är ingen officiell kontakt till Telias support, den finns inte medtagen i kontaktuppgifterna på Telias webbplats.
Det egentliga syftet med Telias ständiga hänvisningar (hos Trustpilot) till Facebook verkar vara mer av terapeutisk art, och att försöka ge läsarna en falskt positiv bild av Telia.

Strul med två-finger-zoom på webbsidor (iPad med os 13)

Följande strul är fixat (se lösning längre ner).

Felbeskrivning: när man försöker zooma in webbsidor med tvåfinger-zoom så ”släpper” zoomen när fingrarna lyfts från skärmen. (Samma kan hända vid zoom med 1-fingers-dubbeltryck). Gäller bara vissa webbsidor, på många sidor fungerar det utan problem.
– Ibland behöver man zooma 4-5 gånger innan den stannar kvar i zoomläge.
– Ibland fungerar det direkt.
När det väl har börjat fungera på en sida så går det att zooma in och ut upprepade gånger, så länge man inte öppnar sidan på nytt (eller öppnar en annan webbsida).

Även andra grejer var konstiga, några enstaka webbsidor kraschade några sekunder efter att sidan öppnats, samtidigt som meddelandet ”Zoom aktiverat” visades.


LÖSNING:

starta om iPad. (=klassisk lösning på diverse problem).
Dvs stäng av plattan helt, dvs tryck övre knapp tills skjutreglaget ”Dra för att stänga” visas, osv.

I fallet ovan så hade den inte varit helt avstängd på minst flera veckor (vilket vanligen inte ska ge några problem).


Det gällde surfplatta iPad med operativsystemet iPadOS version 13.3.1, och webbläsarna Apple Safari och Microsoft Edge (inga fler webbläsare användes).
Problemet verkade uppstå oftare på webbsidor som innehåller animerade bilder (t.ex. reklambannrar eller andra rörliga bilder).
Testsida: zws.se/go/test-zoom-anim.php.

Tom webbsida? Kan va geo-blockerad. Fixas såhär.

När man kommer till en webbsida som inte visar nåt innehåll…
…bara en tom sida (som bilden ovan)…
…efter en stunds väntan visas kanske: ”servern svarar inte”…
…eller nåt tekniskt meddelande t.ex. ”Error 405″…
då tror man kanske att det är nåt tekniskt fel, att servern är nere, eller att sajten har upphört.

Men orsaken kan lika gärna vara att sidans ägare geo-blockerar* sidan.
Inte alla geoblockerade sidor visar ett tydligt meddelande som t.ex. ”Denna sida är blockerad i ditt land”, eller ”Denna sida fungerar bara i USA pga upphovsrättskäl”.

Några exempel på geo-blockerade sidor med ingen eller otydlig information:
travel.utah.gov svarar inte när man surfar med svensk ip-adress. Inget meddelande visas från sajten, bara en tom sida. (Browsern visar möjligen ett meddelande efter nån minut att ”servern svarar inte”).
www.drphil.com (Dr Phil) visar endast en kort, obegriplig text: ”Error 405 Not allowed”.
Men surfar man med amerikansk ip-adress så funkar sidorna. Det kan göras t.ex. med en proxytjänst.

Tips för att visa en geoblockerad webbsida:

Proxy surf,  finns gratis, kräver ingen installation på datorn eller i browsern. Passar ofta bäst för mindre surf, inte video och streaming. Några exempel:
www.free-proxy.com
hide.me/en/proxy
www.kproxy.com
Glöm inte att välja rätt land (välj ”server”) om det finns ett sånt val, dvs samma land som sajten du vill besöka.

Eller VPN (virtual private network), finns både som betal- och gratistjänster. Kräver installation på datorn. Ofta bättre lämpade (än proxysurf) för tyngre grejer som video och streaming.


* geo-blockering: att webbsidan bara visas i ett eller några länder (utifrån besökarnas ip-adress) och blockerar alla andra. Eller att den blockeras i vissa länder och visas i alla andra…

Liten fontstorlek efter uppdatering av Thunderbird

Efter en uppdatering av Thunderbird mejlprogram hade fontstorleken minskats så att texten i mejlen var svårläst (på en bildskärm med hög upplösning), för mejl som är formaterade som ”plain text” (dvs inte html).

Mozilla (som skapat Thunderbird) har också flyttat/ändrat inställningarna för fonter.

LÖSNING (Thunderbird version 68, för Windows):

Meny Tools – Options – Display, flik Formatting, under ”Fonts & colors”, vid ”Default font”, välj ”Advanced”:

Öka storleken för Monospace (Courier New) till 16 eller vad som önskas (default var 13). Och eventuellt även för de andra fonterna (Proportional, Serif och Sans-serif).

Under ”Font control”, följande ska INTE va ikryssat:
– ”Use fixed width font for plain text messages”. (Om denna är ikryssad kommer mejl i Sent-mappen (”skickat”) att fortfarande ha liten fontstorlek…)
– ”Allow messages to use other fonts”.

Anm: vid ”Minimum font size” kan man också välja storlek (default är None), men det tycks fungera lite si och så… dvs det hjälper inte att ENBART sätta denna.


En bra idé kan vara att stänga av automatiska uppdateringar (för att slippa strul när man är upptagen med viktiga grejer):
Meny Tools – Options – Advanced, flik Update, där finns två alternativ, välj det som inte involverar automatisk uppdatering.

Vill man sedan vid nåt lämpligt tillfälle kontrollera om det finns nån uppdatering och uppdatera manuellt, så kan man i menyn välja Help – ”About”. Eller gå till Update-sidan ovan.


Ovanstående fontstrul gäller en specifik högupplöst skärm, på andra skärmar behövs kanske inte fontstorleken ökas.

Stänga av uppdaterings-notifieringar permanent, i Firefox

Notifiering i övre högra hörnet, i Firefox webbläsare.

LÖSNING:
– Logga in som administratör (i Windows).

– Skapa* en mapp med namnet ”distribution” i Firefox installationsmapp som kan hittas t.ex. här:
C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\

– Hämta/spara filen policies.json som finns här, och kopiera* den till mappen ”distribution”.

Hela sökvägen till filen blir då exempelvis:
C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\distribution\policies.json

Starta om Firefox.
Klart!

I Firefox inställningar för uppdatering står nu:
”Updates disabled by your system administrator”
och det visas inga notifieringar, och det går inte att uppdatera.

Vill man sen uppdatera Firefox vid nåt lämpligt tillfälle så kan man döpa om filen policies.json tillfälligt till t.ex.
Xpolicies.json
och starta om Firefox.


* Mappen ”distribution” kan skapas med Utforskaren e.dyl, som även kan användas för att kopiera filen.

* Textfilen ”policies.json” kan skapas med en texteditor som t.ex. Anteckningar, Notepad e.dyl. (om man inte vill använda den färdiga filen som länkas ovan). Filen ska då innehålla följande rad (kopiera hela raden till filen):
{ ”policies”: { ”DisableAppUpdate”: true } }

Om editorn inte kan köras i administratörsläge så kan man skapa filen i en annan mapp som inte kräver administratörsrättigheter, och sedan kopiera filen till mappen ”distribution” med Utforskaren.


Ovanstående lösning med en json-textfil kan användas om det inte går att stänga av notifieringarna permanent med:
app.update.doorhanger = false
app.update.auto = false
eller liknande i inställningarna som man når med:
about:config
i url-adressfältet i Firefox.

Telia-strul

Förra sommaren (2019) avslutade jag samtliga abonnemang hos Telia, efter längre tids tekniska och administrativa problem, i kombination med usel support med extremt långa väntetider och okunnig personal. (Hade dessförinnan varit nöjd kund där i många år).

Fyra månader senare (januari 2020) har de ännu inte återbetalat överskjutande belopp (ca tusen kronor). Trots flera telefonkontakter förra året, med långa väntetider, där deras ekonomiavdelning vid flera tillfällen uppgav att återbetalning ska ske ”inom några veckor”.

Telefon är enda sättet att nå ekonomiavdelningen, om man lyckas komma fram. Ingen mejladress. Deras chatt hänvisar till telefon, som uppges vara ”enda ingången”. Telia har också ett kontaktformulär, men hittills har ingen svarat där.

Hos trustpilot .com har Telia betyget ”Mycket dålig” (baserat på 852 omdömen, se skärmbild ovan från 21/1 2020). På Trustpilots sida hånar Telia sina kunder genom att svara att de kan kontakta Telias facebook eller twitter. När Telia istället borde åtgärda problemen med supporten och inkompetensen. Mycket nonchalant, dessutom har inte alla kunder Facebook osv och vill kanske inte bli medlemmar där.

Härligt att man inte är teliakund längre. Nu återstår att se vilka mer åtgärder som kan vidtas för att få tillbaka pengarna de är skyldiga. Kanske ska man numera betrakta Telia även som tjuvar.

Komplettering, 19 april 2020:
jag har nu gett upp försöken att få tillbaka pengarna som Telia skulle ha återbetalat i september 2019.

Strax efter att jag sagt upp allt hos Telia under sommaren (2019) kom två fakturor som Telia ville att jag skulle betala och sedan skulle de återbetala överskjutande belopp. Det skulle bli enklare, sa dom, istället för att makulera fakturorna och skicka nya.
Så jag betalade… men återbetalningen uteblev.

Jag ringde dom i början på september, och oktober, och november 2019, med låånga väntetider varje gång, och varje gång sa de att återbetalning skulle ske i mitten på månaden. Ingen återbetalning skedde.
Jag försökte även nå fram till dom med Telias kontaktformulär på deras webbplats. De svarade aldrig.

Jag ringde igen i februari 2020 (efter många försök att överhuvudtaget komma fram). Då återbetalades en del av beloppet efter ett par dagar till mitt bankkonto, via bankens återbetalningsregister…
MEN av okänd anledning kunde inte hela beloppet återbetalas via bankens återbetalningsregister, så kvarvarande belopp skulle sättas in direkt på mitt bankkonto. Telias personal efterfrågade och fick mitt bankkonto- och clearingnummer, och lovade att pengarna skulle sättas in omgående.

Men den betalningen kom inte. Så två veckor senare ringde jag Telia igen (mars 2020). Då uppgavs att betalningen istället, av okänd anledning, hade skickats med en (pappers-) avi.
Men avin hade inte kommit. Troligen har Telia inte skickat avin. (Att Telia inte skickat avin är mycket mer sannolikt än att posten skulle ha slarvat bort den, med tanke på Telias groteskt omfattande strulhistorik).
Beskedet från Telia blev att jag skulle vänta två månader tills avins giltighetstid gått ut, och sedan ringa Telia igen…

Men nu är det nog. Efter totalt över ett års strul med Telia så kan vi konstatera att Telia är ett grovt misskött företag. De borde få näringsförbud, och låsas in på närmsta anstalt.

Den slutsatsen kan man dra efter mina och bekantas erfarenheter, samt efter att ha läst hundratals liknande beskrivningar från andra Teliakunder, hos bedömningssajten Trustpilot.

Se även ”Strulet hos Telia som avslöjas är bara toppen av isberget”.