Se webbsidors källkod i iPad/iPhone

Här ä nåt för kodnördar.

På iPad och iPhone med Apples webbläsare ”Safari” saknas möjligheten att se en webbsidas källkod eller HTML-kod (bildexempel ovan). För att göra det kan man skaffa en app som visar källkod, det finns några mer eller mindre bra sådana (sök t.ex. ”view source code” i App Store).

ELLER så kan man göra så här istället:

Bokmärk en valfri webbsida, vilken som helst.
Ändra/Redigera sedan det bokmärket enligt följande:

– Ändra bokmärkesrubriken till ”Visa källkoden” eller liknande.

– Ta bort webbadressen (under bokmärkesrubriken), och kopiera och klistra in följande javascriptkod (kolla så att även det avslutande semikolonet ; följer med):

javascript:(function()%7Bvar%20a=window.open(%22about:blank%22).document;a.write(%22%3C!DOCTYPE%20html%3E%3Chtml%3E%3Chead%3E%3Ctitle%3ESource%20of%20%22+location.href+'%3C/title%3E%3Cmeta%20name=%22viewport%22%20content=%22width=device-width%22%20/%3E%3C/head%3E%3Cbody%3E%3C/body%3E%3C/html%3E');a.close();var%20b=a.body.appendChild(a.createElement(%22pre%22));b.style.overflow=%22auto%22;b.style.whiteSpace=%22pre-wrap%22;b.appendChild(a.createTextNode(document.documentElement.outerHTML))%7D)();

– Spara bokmärket (välj ”Klar” e.dyl).

Klart!

När man sedan vill se källkoden på en webbsida man besöker, så trycker man på bokmärket ”Visa källkoden” (eller vad man döpte det till). Då öppnas ett nytt fönster som visar den webbsidans källkod (html-kod).


Begränsning: taggen <DOCTYPE> visas inte. Men det gör den inte heller i flera av de appar som visar källkod.

Men <HTML> taggen visas, eftersom ovanstående är en något förbättrad javascriptkod än den äldre javascriptkod man kan hitta lite varstans på webben. (Den gamla visar varken html- eller doctype-taggen).


Den källkod som visas lär vara så som den ser ut i webbläsaren för tillfället. Dvs inte garanterat exakt som den är skriven i webbsidan som ligger på servern.


Testat med webbläsare Safari i iPad med operativsystemet iPadOS 13.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *